Van Sololo naar Bubisa – Gespierde bedelaars

Gepubliceerd door Marco Singelenberg op

Vrijdag 8 augustus. Kenia.

Van Sololo naar Bubisa - Gespierde bedelaars - Kenia
Keniaans landschap

Na Ethiopië is Kenia een verademing. Een zucht van verlichting. 
Het voelt alsof ze twee weken lang voor mijn deur hebben staan heien en dat ze daar sinds ik in Kenia ben mee opgehouden zijn. 
Een oorverdovende stilte.  

Het is dus lekker rustig in Kenia. Er zijn bijna geen mensen op de weg en degenen die er wel zijn, zien er met hun bontgekleurde stammengewaden over hun pikzwarte huiden stuk voor stuk oogverblindend mooi uit. De mensen die ik ontmoet zijn over het algemeen op het verlegene af bescheiden en erg vriendelijk. 
Toch gebeurt ook hier wel eens wat.
Ook hier snappen ze maar al te goed dat er bij mij wel wat te halen valt.  

Halfnaakte, gespierde zwarte mannen

Heel vaak gebeurt het niet, maar ook in Kenia vragen ze van tijd tot tijd of ik niet een deel van mijn rijkdom met ze wil delen. En als ze dat dan doen, dan zorgen ze er ook wel voor dat ze het goed doen. Want geef toe, zou jij niet onder de indruk zijn, als er plotseling twee van die halfnaakte, gespierde zwarte mannen in hun felrode gewaden voor je staan, met versiersels in hun gezicht, enorme gaten in hun oren, een grote stok in de ene en een nog groter kapmes in de andere hand? 
En als een van hen vervolgens ook nog met zware stem ‘Give me your money’ tegen je bromt, probeer dan je sluitspier maar eens volledig in bedwang te houden.  

Het maakt in ieder geval net wat meer indruk dan dat massale bedelende gejoel waar ik in Ethiopië dag in dag uit mee te kampen heb gehad. 
Toch doen ze geen vlieg kwaad.
Of in ieder geval doen ze mij geen kwaad. 
Deze keer.  

Ik doe zo goed mogelijk alsof ik totaal niet geïmponeerd ben, probeer zo ferm ik kan ‘no’ te zeggen en fiets door, half verwachtend dat ze met veel bombarie achter me aan zullen komen rennen. Maar als ik even omkijk, zie ik dat ze me alleen maar een beetje bedremmeld na staan te kijken. 

Volgende: Van Marsabit naar Laisamis – Rode gestaltes
Vorige: Van Moyale naar Sololo – Bedbugs
Of begin hier gewoon bij het begin van mijn boek ‘Figurant in de Hoofdrol’

Categorieën: 16 Oost-Afrika

0 reacties

Geef een reactie

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.