De kameleon – Sociale kluizenaar

Gepubliceerd door Marco Singelenberg op

Figurant en kameleon

De kameleon - Sociale kluizenaar

De kameleon.
Dat ben ik.

Ik ben de figurant. Maar ik ben ook de kameleon. De slangenmens. De Barbapapa van Barbapapa. Van het ene op het andere moment verander ik. Van kleur. Van gedrag. Van gesteldheid. Van mening. Van houding. Van vorm.
Ik waai met alle winden mee of ga dwars tegen de storm in.
Ik hoor nergens thuis. Ik ben overal thuis.

Ik ben de kameleon. Het eenzame gezelschapsdier. De sociale kluizenaar. Ik gedij. Overal. In alle omstandigheden. En ik pas me aan. Altijd. Aan alle omstandigheden.
Mij zul je niet krijgen.

Ik heb het niet koud als het koud is. Niet warm als de mussen dood van het dak op mijn hoofd vallen. Ik eet wat de pot schaft. Ik stouw mezelf voor acht euro negenennegentig vol met troep in ranzige all-you-can-eat-barbecue-restaurants. Of ik eet kaviaar. Of twee dagen niet. Ik drink water uit waterputten, wodka met Wit-Russen, thee met Turken of lauwe Fanta als er echt niets anders is.

Homofoob of pro-abortus

Ik kan overal tegen.
Afzien kan ik als de beste en pijn doet me niets. Zonder moeite haal ik de hele nacht door om dan voor dag en dauw weer op te staan. Maar liever slaap ik. Ik slaap graag. En ik slaap graag lang.
Ik ben devoot christen, homofoob, pro-abortus, anti-Poetin, licht racistisch of liefhebber van auto’s.  Als het zo uitkomt. En anders ben ik het niet.

Prostituees, kunstenaars, obers, avonturiers, daklozen, ambtenaren, pompbedienden en politici. Ze houden van mij. En ik houd van hen. Ik praat met ze over mode, over voetbal, over het weer of over de economie. Ik praat ze naar de mond als het kan, ga hard tegen ze in als het nodig is en houd mijn bek als het moet.

Ik ben de kameleon.
Geen kleur die ik niet heb gehad. Geen wind waarop ik niet ben meegewaaid. Geen bocht waarin ik me niet heb gewrongen. Geen plek waar ik me niet heb thuis gevoeld. Geen situatie waar ik niet mee om heb kunnen gaan.

Ik ben de kameleon en ik gedij waar ik gedijen moet.

Volgende: De kameleon – Comfortabel bad
Vorige: Noord-Afrika –
Van Rosso naar Barrage de Diama – Mooie dagen
Of begin
hier gewoon bij het begin van mijn boek ‘Figurant in de Hoofdrol’

Categorieën: 13 De Kameleon

2 reacties

Jet Kat · 2 december 2020 op 20:36

Voor mijn gedichtje Kleine Kameleon zocht ik een illustratie. Zo kwam ik op jouw tekst.
Mooi, erg mooi.

    Marco Singelenberg · 8 december 2020 op 18:51

    Hallo Jet, dank voor je fijne opmerking en leuk om te horen dat je het stukje mooi vindt. Ik hoop dat het nog gelukt is met de illustratie, want daarmee heb ik je dan natuurlijk niet kunnen helpen 🙂

Geef een reactie

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.