Van Nungwi naar Zanzibar Town – Lastige vliegen

Gepubliceerd door Marco Singelenberg op

Vrijdag 5 september. Tanzania.

Van Nungwi naar Zanzibar Town - Lastige vliegen
Zanzibar Town

Op plekken met veel toeristen word je er af en toe horendol van. Van die opdringerige gasten, die dolenthousiast naar je toe komen en dan net doen alsof ze je kennen. Je raakt met ze aan de praat en vervolgens kom je nooit meer van ze af. Althans niet voordat ze je wat geld afhandig hebben gemaakt.

Ze zijn erg bedreven geraakt in hun ritueel, maar ik heb nu zo vaak met ze van doen gehad, dat ik mijn reactie tot in de puntjes heb kunnen perfectioneren. En vandaag, bij de negenentachtigste poging, had ik het eindelijk voor elkaar mijn belager dusdanig in de war te krijgen, dat hij niet wist hoe snel hij bij me vandaan moest komen.

Ik zal de methode die ik heb ontwikkeld om van die lastige vliegen af te komen uit de doeken doen.

Vaste rituelen

Breeduit glimlachend komt er een goedgeklede zwarte man op je af. Hij vraagt of je hem niet herkent.
Hij weet natuurlijk wel dat alle Afrikanen voor jou op elkaar lijken en hij gaat er dan ook van uit dat je gaat twijfelen. Ook weet hij dat jij niet wilt dat hij jou gaat zien als iemand die zich te goed voelt om zich elke willekeurige neger te kunnen herinneren. Het is de bedoeling dat jij je bezwaard gaat voelen omdat je hem niet direct terugherkent en dat je gaat zeggen dat jij je hem uiteraard ook nog wel herinnert.

Daar is het hele vervolg van zijn ritueel op gebaseerd. Hij verwacht van jou een afwachtende kat-uit-de-boom-kijk-houding, waarna hij het initiatief kan nemen. Hij zal je proberen mee te sleuren naar plekken waar je helemaal niet heen wilt, zodat je geld uit gaat geven aan dingen die je helemaal niet wilt hebben.

De rollen omgedraaid

Wat hij absoluut niet zal verwachten, is een dolenthousiaste reactie van jouw kant. Hij zal niet weten hoe hij moet kijken als je hem om de hals vliegt en zegt dat het alweer zo lang geleden is. Noem voor de zekerheid een plaats waar je nog nooit bent geweest als plek waar jullie elkaar hebben ontmoet, gewoon om uit te sluiten dat je hem wel echt kent. Hij zal dan stamelen dat het inderdaad klopt dat jullie elkaar van die plek kennen.

De rollen zijn nu omgedraaid. Jij weet precies wat er aan de hand is en hij is in de war.
Ga lekker door met enthousiast doen. Heb het even over die fles bier die jullie samen in de kroeg hebben gedronken en over die bootreis die hij voor je heeft geregeld. Bedenk rustig nog een paar belevenissen die jullie samen hebben meegemaakt en na een paar minuten zal hij niet weten hoe snel hij bij je weg moet komen, weg van die rare, totaal van de pot gerukte blanke randdebiel.
Er moeten makkelijker slachtoffers te vinden zijn.

Als hij zich van je heeft afgewend, roep je hem nog een keer na dat je hoopt hem snel weer te zien. Je kunt er nu zeker van zijn dat hij de rest van je verblijf in een zo groot mogelijke boog om je heen zal lopen en je kunt je weg weer ongestoord vervolgen. In ieder geval tot de volgende oplichter zijn toneelstuk bij je komt opvoeren.

Volgende: Van Kibaha naar Chalinze – Nietszeggend
Vorige: Van Dar es Salaam naar Nungwi – Aparte plekken
Of begin hier gewoon bij het begin van mijn boek ‘Figurant in de Hoofdrol’

Categorieën: 16 Oost-Afrika

0 reacties

Geef een reactie

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.