Het gevaar op een fietsreis – De dood

Gepubliceerd door Marco Singelenberg op

De dood en andere ongemakken

Het gevaar op een fietsreis - De dood

En voor de rest… met spierpijn en honger leer je wel omgaan. Levensgevaarlijke oorlogsgebieden kom je niet binnen, zelfs niet als je zou willen. Drukke wegen hebben vaak aangenaam brede vluchtstroken, waar je tamelijk veilig en probleemloos overheen kunt rijden en zelfs de meest roekeloze chauffeur van vrachtwagen of bus zal er in veruit de meeste gevallen alles aan doen om die toerist op z’n fiets niet vol te raken.

Ook met oplichting en diefstal valt het allemaal reuze mee. Een beetje gezond verstand en een beetje alertheid is over het algemeen voldoende om de ergste pikdieven op veilige afstand te houden. Van mij is in ieder geval nog nooit iets gestolen.

Alles komt goed. Of niet.

Dus enge mensen, wilde dieren, nare ziektes, onstuimige weersomstandigheden, materiaalpech en andere ellende, het zal allemaal wel loslopen.
In ieder geval zal alles uiteindelijk op zijn pootjes terechtkomen.
Als je maar een beetje vertrouwen hebt.
Een beetje vertrouwen in jezelf, je medemens, de wereld, Vrouwe Fortuna, karma of God, en alles zal goedkomen.
Alles komt altijd goed.
Altijd.

En nee, dat kan ik niet beloven.
Garantie is er niet.

Het kán echt gruwelijk misgaan.

Hoewel die kans niet zo groot is, blijft die mogelijkheid toch echt bestaan. Het kan gewoon gebeuren dat je wordt beroofd en verkracht en in een steegje voor dood wordt achtergelaten. Je kunt een bende hongerige leeuwen tegen het lijf lopen of door de bliksem worden getroffen. Je kunt ebola of malaria oplopen, met een geïnfecteerde naald worden geïnjecteerd of midden in een stammenoorlog terechtkomen.
Een enorme tientonner kan je zomaar een honderdvijftig meter diep ravijn in duwen, je frame kan midden in de woestijn breken en er is altijd een kans dat je vliegtuig neerstort of dat je net even naar links kijkt, terwijl de tram van rechts komt.
Dat kan gewoon gebeuren.

En wat dan? Wat nou als zoiets gebeurt? Wat nou als zoiets juist jou moet overkomen?

Nou, dan ben je dood.
Waarschijnlijk.

Bang voor de dood

En dat is misschien nog wel het belangrijkste om niet bang voor te zijn. Voor de dood. Daar draait het eigenlijk om. Dat is waar bijna alle spookbeelden op terug te leiden zijn.
De meeste mensen zijn niet bang voor oorlog, maar voor de dood. De meeste mensen zijn niet bang voor enge ziektes, voor wilde dieren of voor onweer, maar ze zijn bang voor wat ze te verliezen hebben. Ze zijn bang om alles wat ze hebben te verliezen, met als belangrijkste bezit hun leven.
De meeste mensen zijn bang om dood te gaan.

En hoewel dat mogelijk voor velen een stap te ver zal zijn, is mijn belangrijkste advies misschien wel om juist daar niet meer bang voor te zijn.
Voor de dood.
Niet bang zijn om te verliezen. Niet bang zijn om je spullen, je gezondheid of je verstand te verliezen. Niet bang zijn om je leven te verliezen.
Niet bang zijn voor de dood.

Volgende : Het gevaar – Verveling
Vorige: Het gevaar – Materiaalpech
Of begin hier gewoon bij het begin van mijn boek ‘Figurant in de Hoofdrol’

Categorieën: 11 Het Gevaar

0 reacties

Geef een reactie

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.