De spullen op een fietsreis – Gereedschap

Gepubliceerd door Marco Singelenberg op

Ik ga voor anderhalf jaar op fietsreis en ik neem mee: mijn fiets, fietstassen, kleding, hoofddeksels en…
Gereedschap en reserveonderdelen.

Is doe-het-zelven nodig?

de spullen op een fietsreis - gereedschap - ketting

Binnen Europa heb je daar eigenlijk maar weinig van nodig. Met een bandenplaksetje, een paar binnenbanden, een extra buitenband, een multitool met inbussleutels, een beetje smeerolie en een fietspomp, waar ik er zelfs twee van bij me heb, omdat er altijd een kapot kan gaan, zul je een heel eind komen.

Misschien voor de zekerheid een kettingpons voor als je ketting een keer breekt en een pedaalsleutel voor als je met fiets en al in een vliegtuig moet, maar verder kun je met bijna elk euvel wel doorrijden tot je bij de volgende fietsenmaker komt.

Die vind je in Europa in elke middelgrote plaats. En voor mij geldt dat hij altijd alles veel beter zal kunnen repareren dan ik. Ten eerste omdat hij honderd keer beter is in het repareren van fietsen dan de beroerde technicus die ik ben. Ten tweede omdat hij over een goed uitgeruste werkplaats beschikt en dus niet aan hoeft te klooien met een fiets die continu dreigt om te lazeren omdat hij op zijn kop in een nat en hobbelig weiland is gezet.

Buiten Europa

Buiten de westerse wereld ligt dat allemaal wat anders. In een continent als Afrika zijn geen fietsenmakers. Of in ieder geval geen fietsenmakers die een moderne fiets als de mijne van nieuwe onderdelen kunnen voorzien. Een paar slechte bandenplakkers kun je overal wel krijgen, maar daar houdt het ook wel een beetje mee op.

Ik heb daarom in Europa zo goed als alle onderdelen die weleens stuk zouden kunnen gaan gehamsterd. Spaken, cranks, een extra tandwielcassette, twee extra kettingen, reservepedalen en alle gereedschap die ik daarvoor nodig zou kunnen hebben.

Wat ik er precies aan heb weet ik niet, omdat ik van het meeste gereedschap helemaal niet weet wat ik ermee zou moeten als er echt iets stuk gaat, maar ach, in Afrika zijn dan weliswaar geen fietsenmakers, maar wel heel veel mensen die fietsen kunnen maken. Dus mocht er echt een keer iets ontzettend stuk gaan, dan zal ik altijd wel iemand kunnen vinden die uit kan vogelen hoe dat gereedschap werkt.
Dat zal wel goedkomen. Laat dat maar aan de Afrikanen over.

Volgende: De spullen – Kampeergerei
Vorige:
De spullen – Hoofddeksels
Of begin
hier gewoon bij het begin van mijn boek ‘Figurant in de Hoofdrol’

Categorieën: 7 De Spullen

0 reacties

Geef een reactie

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.