Van Rusava naar Soroca – Niederlandi

Gepubliceerd door Marco Singelenberg op

Vrijdag 18 oktober. Moldavië.

Van Rusava naar Soroca - Niederlandi - uitzicht over Soroca
Soroca vanuit de hoogte

De Dnjestr vormt de natuurlijke grens tussen Oekraïne en Moldavië en om in Moldavië te komen, moet ik die rivier met een veerboot oversteken. Als ik bij de grenspost aankom, blijkt het pontje net te zijn vertrokken. De volgende gaat pas over twee uur.

Het eerste uur sta ik als enige te wachten op de volgende overtocht, maar naarmate de tijd verstrijkt komen er steeds meer mensen bij. Bijna allemaal zijn het Moldaviërs. Dat kun je goed zien omdat ze er anders uitzien dan Oekraïners. In ieder geval de mannen. Die hebben bruine broeken aan en petten op hun hoofd.
Zo te zien hebben ze inkopen gedaan in hun goedkopere buurland en zijn ze nu weer op weg naar huis. Stuk voor stuk kijken ze me met hun kleine oogjes zwijgend en wantrouwend aan.

Niederlandi

Ik begin me al behoorlijk ongemakkelijk te voelen, als een vrouw plotseling besluit de stoute schoenen aan te trekken. Ze stapt op me af en vraagt me in het Frans waar ik vandaan kom. Tevreden met mijn antwoord draait ze zich weer om en direct hoor ik dat er als een lopend vuurtje door de hele menigte heen ‘Niederlandi’ wordt gefluisterd.

Waarschijnlijk zaten ze meer met mij in hun maag dan ik met hen, want nu het ijs gebroken is en ze weten waar ik vandaan kom, beginnen er steeds meer mensen tegen me te lachen.
Een oudere man begint zelfs een gesprekje met me. Hij vraagt in het Russisch waar ik heen wil. Ik zeg dat ik naar Soroca ga en hij waarschuwt me voor de onwaarschijnlijk steile heuvel die ik op moet om in het stadje te komen. Ik antwoord hem dat ik hele sterke benen heb en dat het allemaal wel mee zal vallen. Hij moet lachen. Hij gelooft me nauwelijks.

Moldavië

De waarschuwing van de oude baas blijkt meer dan op zijn plaats. Ploegend, zwetend en vloekend stamp ik, van links naar rechts slingerend, over de idioot steile weg omhoog. Maar zodra ik boven ben, sta ik wel direct midden in het plaatsje Soroca, na slechts 23 kilometer fietsen ook meteen mijn eindpunt voor vandaag.

Opnieuw ben ik in een nieuw land, in Moldavië, misschien wel het onbekendste landje van Europa. Bij een bank wissel ik wat waardeloze Oekraïense hryvnja’s om voor wat nog waardelozer Moldavisch geld. Daarna ga ik op zoek naar een hotel.

Volgende: Van Soroca naar Orhei – Racebanen
Vorige: Van Bila Tserkva naar Pohrebysjtsje – Shitholes

Of begin hier gewoon bij het begin van mijn boek ‘Figurant in de Hoofdrol’

Van Rusava naar Soroca - Niederlandi - Oekraïense hryvnia
1 Oekraïense hryvnia
Van Rusava naar Soroca - Niederlandi - 200 Moldavische Lei
200 Moldavische lei
Categorieën: 6 Oost-Europa

0 reacties

Geef een reactie

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.