Van Mozyr naar Plyluky – Grenscontroles

Gepubliceerd door Marco Singelenberg op

Dinsdag 8 oktober. Oekraïne.

Van Mozyr naar Plyluky - Grenscontroles - Kamperen in het bos
Kamperen net over de grens met Oekraïne

Binnen Europa is een grens tegenwoordig eigenlijk zelden nog veel meer dan een denkbeeldige lijn die dwars over een brede weg loopt. Soms staat er op die lijn nog een aandenken uit het verleden, in de vorm van een vervallen wachthokje of een gammele slagboom, maar veel vaker merk je pas dat je in het volgende land bent als je in de buurt komt van een dorpje en ziet dat de verkeersborden veranderd zijn.

Bij landen als Rusland en Wit-Rusland ligt dat anders, maar zelfs voor die landen geldt dat het relatief eenvoudig is de grens over te rijden, mits je de bureaucratische spelletjes maar netjes meespeelt.

De Oekraïense grens

Vandaag ben ik Oekraïne in gereden.
Wit-Rusland had ik al meer dan een uur geleden achter me gelaten en ik begon me net af te vragen of ik überhaupt nog wel een grenspost tegen zou komen, toen ik bij de douane aankwam.

Voor Oekraïne heb je, sinds het EK voetbal hier een paar jaar geleden is georganiseerd, geen visum meer nodig en ik maakte me bij deze douanepost dan ook niet bijzonder veel zorgen. Ik ging er min of meer van uit dat zich ook hier geen noemenswaardige problemen zouden voordoen en dat ik ook deze grens zonder al te veel poespas zou kunnen passeren.

Niet dus.

Pipo op een fiets

Aanvankelijk vonden de grenswachten het wel vermakelijk dat er een gekke pipo op een fiets hun land in wilde. Ze vonden het ronduit hilarisch dat ik over een sensor reed, waardoor ik met een of andere chemisch goedje werd besproeid en ze moesten nog harder lachen toen ik ze in wel zeer gebroken Russisch vertelde dat ik geen nummerbord had. Nog nalachend wuifden ze me al door, maar dat ging een belangrijke man in een belangrijk hokje blijkbaar iets te gemakkelijk.

Hij kwam zijn hokje uit om zijn collega’s tot de orde te roepen en mij terug te fluiten. Eigenhandig zorgde hij ervoor dat ik door twee mannen moest worden meegenomen naar een loods ergens in een verdomhoekje van het douaneterrein. Zo’n loods waar de bad guys uit slechte jaren-80-actiefilms in de slotscene steevast na veel pistoolgeweld in een bak met cement eindigen.

Grenscontroles

In die loods werd alles, maar dan ook echt alles uit m’n tassen gehaald. Mijn slaapzak en tent werden opengemaakt en uitgerold. Er werd in m’n pannenset gekeken. Ze waren sceptisch over mijn cursusboek Arabisch en vroegen zich af wat er allemaal in die Engelstalige reisgidsen staat. Ik moest verantwoording afleggen voor alles wat ze in mijn EHBO-doos tegenkwamen, van malariapillen tot paracetamol, en omdat ik uit Nederland kom hebben ze me zeker vijf keer gevraagd of ik hasj bij me had. Of andere drugs misschien. Of alcohol.
Ze hebben een potje pesto opengemaakt, ze hebben aan het water in mijn bidons geroken en in ieder stuk gereedschap zagen ze wel een doeltreffend wapen.

Ze begonnen steeds verder door te slaan. Op een gegeven moment vonden ze zelfs dat ik ook mijn fiets maar even uit elkaar moest halen, zodat ze konden kijken of ik iets in de banden of de buizen had verstopt. Dat ging me te ver en ik heb ze vriendelijk verteld dat als ze dat wilden, ze dat toch echt zelf moesten doen. En dat ze hem dan ook zelf weer in elkaar moesten zetten. Daar hadden ze gelukkig niet veel trek in, dus dat hebben ze, tot mijn toch wel grote opluchting, maar achterwege gelaten.

Het bos

Ruim twee uur heb ik op die vreselijke plek doorgebracht tot ze het eindelijk welletjes vonden en ik door mocht rijden.

Door al dat gelazer was het inmiddels ruimschoots te laat om nog voor het donker in de volgende stad te komen en ik heb dus maar weer een rustig kampeerplekje in het bos opgezocht.

Volgende: Van Plyluky naar Ivankiv – Tsjernobyl
Vorige: Van Saratsji naar Mozyr – Een lofzang
Of begin hier gewoon bij het begin van mijn boek ‘Figurant in de Hoofdrol’

Categorieën: 6 Oost-Europa

0 reacties

Geef een reactie

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.