Van Kafue naar Monze – Afstanden schatten

Gepubliceerd door Marco Singelenberg op

Dinsdag 7 oktober. Zambia.

Van Kafue naar Monze - Afstanden schatten

Ik heb een kaart van Zambia bij me, maar dat is niet zo’n hele goede kaart. Met de plaatsnamen die erop staan is niet zo veel mis, die kom ik onderweg inderdaad wel tegen, maar van de afstanden die tussen de steden staan vermeld, daar klopt helemaal niets van. En dan is het toch lastig inschatten waar je op een dag ongeveer terecht kunt komen.

Nu hoor ik jullie roepen: ‘Ome Willem! Vraag het dan toch aan de plaatselijke bevolking!’

Nou, ik hoop niet dat jullie zo dom zijn om te denken dat ik dat niet heb geprobeerd. Maar helaas heb ik moeten constateren dat dat volstrekt zinloos is. In dit deel van de wereld denkt men namelijk niet in kilometers. De eenheid waarin hier afstanden worden aangeduid, is hoeveel uur je er in een auto over doet.

Ergens tussen de 20 en de 240

Vandaag heb ik nog een allerlaatste poging gewaagd. In mijn vertrekplaats Kafue heb ik iemand gevraagd hoe ver het is naar het stadje Monze. Volgens deze man zou dat ruim een uur zijn met de auto. Voorzichtig vroeg ik of hij ook wist hoeveel kilometer dat ongeveer zou zijn. Daarop antwoordde hij, nogal gedecideerd, dat dat 20 kilometer moet zijn.
Een eenvoudige rekensom leert dan, dat hij of snel een keer met zijn auto langs de garage moet, of dat er geen donder klopt van zijn inschatting.

Nog maar een keer vragen dus.

Mijn volgende slachtoffer schatte in dat ik er op de fiets twee uur over zou doen. Op de hoeveelkilometervraag antwoordde de buitengewoon vriendelijke man dat het naar Monze om en nabij 240 kilometer zal zijn. Wat zou betekenen dat hij met 120 kilometer per uur de onbetwiste houder van het werelduurrecord fietsen moet zijn. Iets waarschijnlijker is het misschien dat ook zijn schatting volledig uit de lucht gegrepen is.

Nou ja. Ik ben dus maar uitgegaan van het gemiddelde van die twee totaal nergens op gebaseerde antwoorden.
Gek genoeg klopte dat nagenoeg precies.
Iets meer dan 140 kilometer fietsen was het naar Monze. En daar heb ik ruim acht uur over gedaan.

Volgende: Van Choma naar Zimba: Pompende bas
Vorige: Van Chinyunyu naar Lusaka – Bovenbaas
Of begin hier gewoon bij het begin van mijn boek ‘Figurant in de Hoofdrol’


0 reacties

Geef een reactie

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.