Van Divundu naar Shakawe – Vierlandenpunt

Gepubliceerd door Marco Singelenberg op

Dinsdag 21 oktober. Botswana.

Van Divundu naar Shakawe - Vierlandenpunt

Ik word zelf bijna tureluurs van alle grenzen die ik de laatste dagen ben overgestoken. Eerst langs de Victoriawatervallen over de Zambezi van Zambia naar Zimbabwe. Daarna door het Zambezi National Park van Zimbabwe naar Botswana. Vervolgens met de Kazangulaveerboot terug Zambia in, over het punt waar Botswana, Zimbabwe, Zambia en Namibië in de Zambezi bij elkaar komen in het enige vierlandenpunt ter wereld. Of tenminste, het punt waarvan ik altijd dacht dat dat het enige vierlandenpunt ter wereld was. Mike heeft me die illusie onlangs ontnomen, door me erop te wijzen dat Namibië op zo’n 100 meter na niet grenst aan de andere drie landen.

Goed, terug naar Zambia met de boot dus, een dag later Zambia alweer uit en Namibië in, en na drie dagen rechtdoor over de Caprivistrook door Namibië te hebben gereden, moet ik nu linksaf naar de grens met Botswana.

Fiets in auto

Die grens mag ik van de ranger van het nationale park niet met de fiets oversteken. Dat is echt te gevaarlijk volgens hem. Ik probeer de vriendelijke man te vermurwen, maar dat lukt niet. Het stikt hier volgens hem van de wilde beesten en hij wil het niet op zijn geweten hebben dat er tijdens zijn dienst iemand door een leeuw wordt opgegeten.
Hij is oprecht en plichtsgetrouw, want ook voor een beetje geld is zijn geweten niet te sussen. Wel mag ik mijn fiets achter in zijn auto laden, zodat ik toch de twaalf kilometers die me scheiden van Botswana door het park kan overbruggen.

Volgende: Shakawe – Nijlpaarden
Vorige: Van Kongola naar Divundu – Aparte plekken
Of begin hier gewoon bij het begin van mijn boek ‘Figurant in de Hoofdrol’


0 reacties

Geef een reactie

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.