Van Kongola naar Divundu – Aparte plekken

Gepubliceerd door Marco Singelenberg op

Maandag 20 oktober. Namibië.

Van Kongola naar Divundu - Aparte plekken - Caprivistrook
De Caprivistrook in Namibië

De Caprivistrook is een aparte plek.
Het is een stukje land, dat ligt ingeklemd tussen Angola en Botswana, maar dat hoort bij Namibië. Het is een stukje land dat heel smal, zo’n 30 kilometer breed, maar wel ruim 300 kilometer lang is.

In de tijd dat Namibië nog Duits-Zuidwest-Afrika heette, hebben de Duitsers een poging gewaagd een verbinding tot stand te brengen met Tanzania, hun kolonie in het oosten van Afrika. Daarvoor hebben ze een deal gesloten met de Engelsen en zo is dit strookje land bij het huidige Namibië terechtgekomen.

Die verbinding met Tanzania is er nooit gekomen en Duitsland heeft al lang geen koloniën meer in Afrika, maar de Caprivistrook maakt wel nog altijd deel uit van Namibië. Op de kaart lijkt het als een soort afdak voor Botswana te fungeren, maar in de praktijk is het een vrij nutteloos stuk land, waar eigenlijk niemand iets mee kan. Het grootste deel van de strook is een natuurpark en er is niets, maar dan ook helemaal niets te zien, te doen of te beleven.

Wel loopt er een lange, vlakke, rechte, eentonige weg door het doodsaaie landschap en de enige ter wereld die hier dus eigenlijk echt iets heeft te zoeken, dat ben ik. Want je zult snappen dat ik als enorme liefhebber van aparte plekken geen keuze heb.
Over die weg moet gefietst worden.
Drie dagen lang.

Volgende: Van Divundu naar Shakawe – Vierlandenpunt
Vorige: Kasane – Hypocriete razernij
Of begin hier gewoon bij het begin van mijn boek ‘Figurant in de Hoofdrol’

De lange, lange, rechte weg over de Caprivistrook

0 reacties

Geef een reactie

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.