Taşucu – Nieuwjaarsduik

Gepubliceerd door Marco Singelenberg op

Woensdag 1 januari. Turkije.

Taşucu - Nieuwjaarsduik - in Turkije
Nieuwjaarsduik in Turkije

Vier weken vertoef ik nu in het immense land der Turken.
Vier mooie weken.
Turkije is prachtig en de Turken zijn prachtige mannen. Hartelijke, eerlijke mannen.
Voetbalgekke mannen ook.

En dat voetbal, daar kun je hier je voordeel mee doen. Dat kun je hier altijd gebruiken om iets voor elkaar te krijgen. Waar het in andere landen kan helpen de taal een beetje te leren of je in de cultuur te verdiepen, is het in Turkije van groot belang enige kennis te vergaren over het voetbalspel.

Wesley Sneijder

Als je ervoor zorgt dat je een beetje kunt meepraten over het Fenerbahçe van Dirk Kuyt of over de prestaties van Sneijder bij Galatasaray, dan heb je als Nederlander meteen een streepje voor. Het levert je op zijn minst een vriendelijke glimlach of een bevlogen gesprek op en vandaag heeft die edele balsport me zelfs geld opgeleverd.
Want waar de eigenaar van mijn hotelletje, een groot Galatasarayfan, bij mijn aankomst nog op geen enkele manier te vermurwen was geweest een paar euro van de kamerprijs af te halen, gaf hij me vanmorgen bij het ontbijt alsnog spontaan de korting waar ik om had gevraagd, en dat alleen maar omdat ik uit hetzelfde land als Wesley Sneijder blijk te komen.

Nieuwjaarsduik

Het fenomeen nieuwjaarsduik lijken ze hier overigens niet te kennen. Ik ben dan ook de enige die, tot grote verwondering en lichte ergernis van de aanwezige vissers, in de baai is gesprongen om het nieuwe jaar in te luiden.
Een uitdaging zou ik het niet per se willen noemen, zo met een graadje of 25 in het heerlijke water, maar in ieder geval hoef ik niet zo’n stomme oranje Unoxmuts op mijn kop te zetten.

Volgende: Taşucu – De wachter
Vorige: Van Aydıncık naar Taşucu – Popmuziek
Of begin hier gewoon bij het begin van mijn boek ‘Figurant in de Hoofdrol’


0 reacties

Geef een reactie

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.