Het gevaar op een fietsreis – De elementen
Het weer
Dan zijn er nog de elementen waar je mee te maken gaat krijgen.
Het weer.
Temperaturen van min vijftien tot plus zestig.
De brandende zon.
Helse onweersbuien.
Onstuimige windvlagen.
Sneeuw.
En nu zal die natuur zich niet de wil op laten leggen. Dat kun je vergeten. Maar op de een of andere mere extremen anier zal er altijd wel een mogelijkheid zijn je aan haar wil aan te passen.
Je kunt je altijd wel wapenen tegen die wil.
Hitte, kou en andere extremen
Als het koud is, dan doe je gewoon wat extra lagen kleding aan. Je zet een muts op je kop, trekt handschoenen en desnoods een paar plastic zakken als extra paar sokken aan en zolang je niet midden in de winter in Scandinavië in een sneeuwstorm terechtkomt, zul je echt niet doodvriezen.
Als het veel en veel te heet is om te bewegen, laat staan om in de volle zon te fietsen, dan duik je gewoon regelmatig met een literfles koude cola de schaduw van een grote boom in, waar je dan een half uur of een uur met je ogen dicht op de grond kunt liggen wachten tot of jijzelf, of de buitenlucht een wat draaglijker temperatuur heeft aangenomen.
En mocht het gaan regenen, nou dan word je nat. Of je gaat schuilen. Of je blijft lekker de hele dag op je comfortabele hotelkamer in je bed liggen om slechte actiefilms te kijken.
Waait het hard, dan doe je er wat langer over. Als je wind tegen hebt dan, want als je die mee hebt, dan duurt alles weer wat minder lang. De meeste bliksem raakt iets anders dan jou of je fiets en de kans dat je met extreme fenomenen als aardbevingen, vulkaanuitbarstingen, tornado’s of tsunami’s te maken krijgt, die is even groot als de kans dat je de honderdduizend wint in een krasloterij van de plaatselijke buurtsuper.
Volgende: Het gevaar – Ziekte
Vorige: Het gevaar – De dieren
Of begin hier gewoon bij het begin van mijn boek ‘Figurant in de Hoofdrol’
0 reacties