Hawasa – Ethiopische tv

Gepubliceerd door Marco Singelenberg op

Woensdag 30 juli. Ethiopië. 

Hawasa - Ethiopische tv

Als ik in een hotelletje slaap en er staat een tv op de kamer, die het ook nog eens doet, dan mag ik ’s avonds graag een beetje zappen. Lekker een beetje hersenloos wat tijd doden en meteen ook een indruk krijgen van wat er in het betreffende land allemaal gaande is. Soms kom ik daarbij op een filmkanaal terecht, waarop ik een niet al te ingewikkelde film kan kijken. Soms kijk ik een beetje sport, soms het nieuws of het weerbericht en soms zet ik een lokale popzender op, om een beeld te krijgen van de muziek waar de lokale jeugd zoal naar luistert. 

Centrale decoder

Ook in Ethiopië kan dat vaak wel, een beetje televisiekijken.  
Het punt is hier alleen dat ik meestal niet zelf kan bepalen waar ik naar kijk. Vaak staat er dan wel een hypermoderne digitale televisie op de hotelkamer, maar meestal is die aangesloten op een centrale decoder die vanuit de receptie wordt bediend.
Dan valt er dus niet veel te kiezen. 
Ja, ik kan ervoor kiezen dat ding uit te laten staan. Maar doe ik dat niet, dan moet ik mezelf onderwerpen aan het programma dat degene achter de receptie die avond graag wil zien.  

Zo nu en dan wordt er een film opgezet. Die lig ik dan een uur lang te volgen, totdat de receptionist besluit dat hij er genoeg van heeft. Zonder pardon schakelt hij dan over op een andere zender, mij gissend naar de afloop achterlatend.
Gelukkig worden er niet zoveel films gekeken. 
In de regel is het zo, dat als er een man bij de receptie zit, ik de hele avond naar de Engelse voetbalcompetitie lig te kijken. Is het een vrouw die bepaalt wat er gekeken gaat worden, dan ben ik zo goed als zeker de rest van de avond slechte Spaanstalige, in het Engels nagesynchroniseerde soapseries aan het volgen.  

Meestal zitten er vrouwen achter de receptie en ik moet toegeven dat ik, na een paar keer meegekeken te hebben, net zo verrast was als Camilla, toen ze erachter kwam dat het kind dat Miranda droeg niet door Eduardo, maar door Juan-Marcos is verwekt. 

Volgende: Van Hawasa naar Dila – Ethiopië
Vorige: Addis Ababa – Green cake
Of begin hier gewoon bij het begin van mijn boek ‘Figurant in de Hoofdrol’

Categorieën: 16 Oost-Afrika

0 reacties

Geef een reactie

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.