De basis van een fietsreis – Drinken

Gepubliceerd door Marco Singelenberg op

De basis van een fietsreis - Drinken

Drinken. Drinken. Drinken.

Genoeg eten is belangrijk. Genoeg drinken is belangrijker. 
Drinken omdat het moet. Drinken omdat het kan. Drinken voor je gezondheid. Drinken voor de gezelligheid. Drinken om te overleven. Drinken om de dorst te lessen. Drinken om dat smerige eten mee weg te spoelen. Drinken om te ontwaken. Drinken om te ontspannen. Drinken om te vergeten. Drinken, drinken, drinken. 
Altijd maar weer. 
Drinken, drinken, drinken.  

Water uit riviertjes en beken in het noorden van Scandinavië. Koude blikjes cola onderweg. Tweeliterflessen cassis bij Botswaanse tankstations. Te dure blikjes bier in Noorse treinen. Pints of lager in Gibraltar. Enorme flessen koud bier na tochten van acht uur in 40 graden in West-Afrika. 

Water uit flessen in Oost-Europa. Dromedarismelk in de Sahara. Verse jus d’orange op het Djemaa el Fna in Marrakech. Bissap in Senegal, met een scheutje water tegen de bitterheid. Flesjes lauwe nepfanta in Mali. Mangosap in Burkina Faso. 

Altijd en overal drinken

Regenwater uit putten in Zambia. Hele slechte, hele dure brandewijn in Finland. Hele goede, hele goedkope wodka in Oekraïne. Namaak-cognac in Malawi. 10 tot 12 liter water per dag in de zinderende hitte van Senegal. Een snel bakkie thee langs de weg in Turkije. Drie glaasjes thee tijdens twee uur durende rituelen in Mauritanië. Kant-en-klare-thee-met-melk-en-suiker-uit-een-thermosfles in Kenia. Heerlijke koffie op Cyprus. Geweldige koffie in Ethiopië. Smerige oploskoffie in de rest van Afrika. 

Water uit plastic zakjes in Niger. Rode wijn in Bulgarije. Rode wijn in Zuid-Afrika. IJskoude retsina in Griekenland. Twintig jaar oude Port in Portugal. Droge sherry voor het eten in Jerez de la Frontera. Pedro Ximenez na het eten in Jerez de la Frontera. 

Water uit de kraan in het zuiden van Afrika. Banana daiquiri’s op het strand van Zanzibar. Gin-tonic in het vliegtuig naar huis.  

Altijd en overal drinken. Vooral omdat het moet. Soms ook omdat het kan. 

Volgende: De basis – Toiletgang
Vorige: De basis – Eten
Of begin hier gewoon bij het begin van mijn boek ‘Figurant in de Hoofdrol’

Categorieën: 15 De Basis

0 reacties

Geef een reactie

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.