Van Nicosia naar Nicosia – Gekke grenzen

Gepubliceerd door Marco Singelenberg op

Donderdag 16 januari. Noord-Cyprus.

Van Nicosia naar Nicosia- Gekke grenzen
De gekke grens tussen Cyprus en Noord-Cyprus

Na een week Nicosia heb ik het er wel gezien.
Ik heb wandelingetjes gemaakt door de stad. Ik heb kerkjes, poorten, moskeeën en andere oude gebouwen bezichtigd. Ik heb mijn fiets schoongemaakt. Ik heb zo langzaam mogelijk frappés met melk en suiker gedronken op terrasjes in het centrum. Ik heb een buitengewoon interessant boek van Neil Strauss gelezen, waarin hij uit de doeken doet hoe hij elke vrouw die hij tegenkomt versieren kan, tot Britney Spears aan toe. Ik heb gegeten in een fastfoodrestaurant waar je alleen zeevruchten kunt bestellen en ik ben zelfs in het postzegelmuseumpje geweest, waar alle postzegels te bewonderen zijn die ooit zijn uitgegeven op dit eiland.

Gekke grens

Mijn schip vertrekt pas over anderhalve week, maar ik wil alvast verder. Ik heb geen zin om nog tien dagen in Nicosia te blijven hangen en vandaag begin ik aan een meerdaagse tocht over het eiland.

De eerste etappe van mijn rondje Cyprus is de kortste fietstocht ooit. Een ritje van 5 kilometer naar het Turkse deel van Nicosia.

Om daar te komen moet ik eerst een van de gekst denkbare grensovergangen oversteken.
De grens tussen het Griekse en het Turkse deel van het eiland, een grens die niet eens zo heel lang geleden nog hermetisch gesloten was, loopt namelijk dwars door een drukke winkelstraat in het historische hart van de stad. Je moet er je paspoort laten zien, daar zetten ze zelfs een stempel in, en aan de andere kant van de grens kun je vervolgens gewoon verder winkelen, maar dan met Turkse lira’s in plaats van euro’s.
Dezelfde straat, dezelfde vesting, dezelfde stad, maar dan in een totaal ander land, in een totaal andere wereld.

Volgende: Van Dipkarpaz naar Zafer Burnu – Wilde ezels
Vorige: Nicosia – Nieuwe plannen
Of begin hier gewoon bij het begin van mijn boek ‘Figurant in de Hoofdrol’

Atatürk in Turks Nicosia
Atatürk in ‘Turks’ Nicosia
Van Nicosia naar Nicosia - kerkje in het Griekse deel
Kerkje in ‘Grieks’ Nicosia

0 reacties

Geef een reactie

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.