Van Gevgelija naar Thessaloniki – Spiegeleieren

Gepubliceerd door Marco Singelenberg op

Dinsdag 26 november. Griekenland.

Van Gevgelija naar Thessaloniki - Spiegeleieren

Risto is zo’n stereotype macho Joegoslaaf die, in plaats van een tatoeage op zijn arm te laten zetten van een hart met een dolk erdoorheen en daaroverheen het woord ‘mama’ geschreven, zijn hotel zo heeft genoemd.
Hotel Mama.
Een tatoeage van baksteen, geplaatst op de hoek van een afslag richting het centrum van het grensstadje Gevgelija.

Risto wekt de indruk dat hij Mama vooral gebruikt als een excuus om zich avond na avond met zijn vrienden te bezatten. Dat was in ieder geval waar hij gisteren druk mee bezig was op het moment dat ik net aan mijn enorme lap vlees was begonnen en hij met een karaf wijn bij me aan tafel kwam zitten om een praatje te maken.
Half aangeschoten beloofde hij plechtig dat hij de volgende dag een stevig ontbijt voor me zou fiksen, omdat ik dat ongetwijfeld nodig zal hebben als ik helemaal naar Thessaloniki wil fietsen.

Man van zijn woord

Van Gevgelija naar Thessaloniki - Risto

Toen ik vanmorgen om even voor achten het restaurant in stapte, had ik er een hard hoofd in dat het ontbijtje dat me vol bravoure in het vooruitzicht was gesteld nog geregeld zou worden. Uit de etensresten, de omgevallen karaffen en de lege slivovitsjflessen was onmiskenbaar op te maken dat het drinkgelag tot in de vroege uurtjes had geduurd.

Maar Risto blijkt een man van zijn woord.
Stipt om acht uur kwam hij met zijn enorme punthoofd de eetzaal in strompelen. Hij zag eruit alsof hij niet langer dan drie kwartier had geslapen, mompelde iets van ‘goeiemorgen’ en liep meteen rechtdoor de keuken in.

Nu wordt me vaak gevraagd wat nou het lekkerste, het meest bijzondere of het meest exotische is dat ik op reis heb gegeten. En er is dan zoveel om uit te kiezen, dat die keus eigenlijk onmogelijk zou moeten zijn.

Toch is dat niet zo. Die keuze is zelfs vrij eenvoudig. Want hoewel ik ontelbaar veel bijzondere lokale specialiteiten, exclusieve gerechten, rariteiten en verrassende combinaties voorgeschoteld heb gekregen, komt geen van die lekkernijen ook maar in de buurt bij wat Risto me vanochtend heeft voorgeschoteld.
Nooit heb ik iets lekkerders gegeten dan de eieren van Risto.

Het ei der eieren

Godverdomme zeg. Ik heb altijd gedacht dat iedereen een ei kan bakken. Beetje boter in de pan, eitje breken en dan wachten tot het klaar is. Maar nu weet ik dat dat niet waar is. Eieren bakken is een kunst. En Risto is de kunstenaar.

De spiegeleieren van Risto.
Nooit eerder heb ik zoiets geproefd.
Spiegeleieren.
Gewoon spiegeleieren.

En het is ook niet zo dat ik een nitwit ben op eiergebied, dat ik voor het eerst van mijn leven een ei heb gegeten. Integendeel. Honderden, zo niet duizenden heb ik er gedurende de ruim veertig jaar dat ik rondloop naar binnen gewerkt.
Gebakken, gekookt, geroerd, gepocheerd, rauw, in alle soorten, maten en vormen heb ik ze gretig verorberd, maar nooit heeft er ook maar eentje kunnen tippen aan het culinaire meesterwerk dat Risto me vandaag in alle vroegte heeft gepresenteerd.

Zacht, maar stevig. Knapperig, maar nergens verbrand. Elke hap een nieuwe smaakexplosie. En niks geen poespas. Niks geen spek. Niks geen kaas. Niks geen andere flauwekul.

Gewoon het ei der eieren. Gewoon een ei zoals een ei moet zijn.

Griekse lente

Na dit wonderbaarlijke ontbijt en een onverwacht emotionele knuffel van Risto ben ik de kou van het Balkangebergte uit gereden. De sneeuw ben ik net voorgebleven en op de boulevard van Thessaloniki aan de Griekse kust lijkt het wel lente.

En van de lente word ik vrolijk. Ook van de zee word ik vrolijk. En van Griekenland ben ik nog nooit niet vrolijk geworden.

Met andere woorden, het is fijn om in Griekenland te zijn.

Volgende: Thessaloniki – Klusjesdag
Vorige: Van Skopje naar Dolno Kalaslari – Tolwegen
Of begin hier gewoon bij het begin van mijn boek ‘Figurant in de Hoofdrol’

Van Gevgelija naar Thessaloniki - de Griekse kust
De Griekse kust in Thessaloniki

0 reacties

Geef een reactie

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.