Het weer op een fietsreis – Mooi weer

Gepubliceerd door Marco Singelenberg op

Het weerbericht.

Het weer o peen fietsreis - Mooi weer
Wolkenlucht in Polen

En dan, zoals het hoort tot slot, het allerbelangrijkste. Het weerbericht.

Heb je goed weer gehad op vakantie?

De vraag der vragen. Dat is in Nederland eigenlijk het enige wat we willen weten. Dat is waar het allemaal om draait. Het maakt niet uit hoe dramatisch je vakantie is geweest, hoe vaak je beroofd bent, hoeveel kakkerlakken er in de badkamer doodgeslagen moesten worden, of je relatie stuk is gelopen, hoe ziek je bent geweest en of je auto er halverwege mee op is gehouden. Ook niet of je nou een lang weekend in Sporthuis Centrum hebt gezeten of drie jaar in de jungle. Als je goed weer hebt gehad, dan is je vakantie geslaagd. Punt.

Dus of ik goed weer gehad heb?

Nou, ik mag niet klagen.

Moekerig en guur

Uiteraard heb ik alle weertypen en alle extremen moeten ondergaan. Daar ontkom je niet aan als je anderhalf jaar onderweg bent. Ik heb hele dagen in de miezerregen moeten rijden en ik heb hoosbuien van een half uur over me heen gehad. Ik heb gekampeerd met nachtvorst in Rusland en Griekenland, heb dagenlang door de sneeuw gereden in Turkije en heb met 55 graden moeten doorjakkeren onder de brandende West-Afrikaanse zon. Het is mistig, zwaarbewolkt, bloedheet, benauwd, klam, moekerig, guur, kil, waterkoud en frisjes geweest. Ik heb hagel- en onweersbuien moeten trotseren en ik heb me, eenzaam en kromgebogen over mijn stuur, een weg moeten banen door windkrachten waarbij een weldenkend mens er niet over zou peinzen op de fiets te stappen.

Geslaagde reis

Ik heb zo’n beetje alle weersomstandigheden dus wel meegemaakt, maar al dat slechte weer was toch echt meer uitzondering dan regel. Ik moet zeggen dat ik door de band genomen eigenlijk gewoon heel erg vaak heel erg lekker weer heb gehad. Van dat lekkere zachte, lekkere frisse, lekkere warme weer. Met zo’n heerlijk lentebriesje. Je kent het wel.

En ach, misschien was het wel wat minder vaak mooi weer dan ik nu doe voorkomen. Misschien heb ik, net als iedereen, wel de neiging alle slechte herinneringen aan een vakantie te verdringen en alleen al het moois te onthouden. Misschien is het weer voor mijn gevoel zo mooi geweest omdat ik zowel aan het begin in Scandinavië als aan het eind in Zuid-Afrika van dat geweldige fietsweer heb gehad. Of misschien vind ik het al heel snel wel lekker weer, omdat ik het helemaal niet zo erg vind om natgeregend te worden.

Maar hoe dan ook, het is mijn reis.
En als ik vind dat het lekker weer was, dan was het ook lekker weer.
Ik heb dus lekker weer gehad.

Het was dan ook een zeer geslaagde reis.

Volgende: Nederland – Milnerton – Zwembadcocktails
Vorige: Zuidelijk Afrika – Van Hout Bay naar Milnerton – Klaar
Of begin hier gewoon bij het begin van mijn boek ‘Figurant in de Hoofdrol’

Categorieën: 19 Het Weer

0 reacties

Geef een reactie

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.