Van Oslo naar Bodø – Lawines

Gepubliceerd door Marco Singelenberg op

Woensdag 24 juli. Noorwegen.

operagebouw Oslo
Operagebouw van Oslo

Een lawine gooit roet in het eten tijdens mijn treinreis van Oslo naar Bodø en al na twee uur moet ik mijn fiets boven op drie andere fietsen onder in een bus gooien. Die bus brengt me naar het station van Dombås. Als we daar laat in de avond aankomen, staat de trein naar Bodø al te wachten.

Het is precies middernacht als de trein vertrekt. Ik ben moe en heb een blikje bier nodig. In Noorwegen kost een blikje bier in de trein 10 euro. Ik heb heel hard een blikje bier nodig. Dus ik betaal 10 euro.

Zo vlug ik kan drink ik het leeg in de afschuwelijke restauratiewagon. Daarna loop ik terug naar mijn stoel, waarop de mensen van de Noorse Spoorwegen een opblaasbaar kussentje en een warme deken voor me hebben klaargelegd. Daar maak ik dankbaar gebruik van.
Ik val tegen het raam aan in slaap.

Als ik, voor mijn gevoel niet eens veel later, mijn ogen even open, zie ik door het raam hoe de zon opkomt boven de fjorden. De trein lijkt over het water te rijden en tegen een achtergrond van pastelkleurig besneeuwde bergtoppen stijgen de wolken in dunne slierten langzaam uit dat water op.

Ik kijk op de klok. Het is half vier in de nacht. Het is half vier in de nacht en ik rijd door een Noors sprookje. Het is half vier in de nacht, en ik ben op reis.

Volgende: Van Tromsø naar Honningsvåg – Hurtigruten
Vorige: Kopenhagen – Tivoli
Of begin hier gewoon bij het begin van mijn boek ‘Figurant in de Hoofdrol’


0 reacties

Geef een reactie

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.